Donatie voor kankeronderzoek
Patrick RegterschotLieve allemaal,
Super lief dat je overweegt om een donatie te doen. De bruiloft is voor ons een heel leuk en feestelijk moment. We zijn heel blij als je erbij bent en verwachten dan ook geen cadeau. Mocht je er toch op staan om iets te geven, dan zouden we een donatie voor onderzoek naar prostaatkanker op prijs stellen. Helaas is er namelijk op de bruiloft ook een groot gemis. Patrick’s vader is vorig jaar overleden aan prostaatkanker. Het onderzoek waar de donatie naartoe gaat, onderzoekt een nieuwe behandeling hiertegen (lees hieronder meer). Hij kon destijds helaas niet deelnemen, omdat het toen al te slecht met hem ging. We hopen dat met meer onderzoek niemand ooit meer een ouder hoeft te missen op zijn bruiloft.
Wij missen hem nog iedere dag en dat zal op de bruiloft alleen maar erger zijn.
Dankjewel voor jullie hulp.
Hieronder nog een korte beschrijving van het onderzoek:
Prostaatkankeronderzoek Amsterdam UMC - Cancer Center Amsterdam
Prostaatkanker is in Nederland de meest voorkomende kanker bij mannen tussen de 50 en 70 jaar. Ongeveer 1 op de 10 mannen krijgt prostaatkanker. De behandeling bestaat vaak uit een operatie of uitwendige bestraling van de prostaat. Helaas kunnen patiënten na de behandeling toch nog uitzaaiingen krijgen. Soms zijn deze al aanwezig tijdens de behandeling. Dit is niet te genezen.
Nieuwe behandeling, Lutetium PSMA therapie
Sinds een aantal jaren, is een behandeling van patiënten met prostaatkanker middels 177Lutetium-PSMA therapie mogelijk. In studies is aangetoond dat dit middel veilig is en slechts milde bijwerkingen heeft. Helaas wordt deze therapie niet voor alle patiënten vergoed door de zorgverzekeraars in Nederland, maar enkel bij patiënten met gevorderde prostaatkanker. Dit komt omdat Lutetium PSMA-therapie zijn remmende effect alleen nog maar heeft aangetoond bij patiënten in deze fase van de ziekte. Het zorgt voor een verlenging van de levensduur van de patiënten, maar het effect is nog niet bewezen bij vroegere fasen van de ziekte. Daarom is het belangrijk om hier onderzoek naar te doen. In een nieuwe studie willen wij onderzoeken of de ziekte door deze behandeling langdurig wordt geremd bij patiënten, die binnenkort een prostaatkankeroperatie ondergaan. Ook heeft deze therapie de mogelijkheid om patiënten van binnenuit, en dus gericht, te bestralen, waardoor langer afgezien kan worden van belastende hormoontherapie. Het uiteindelijke doel is dat, bij bewezen goede resultaten in de vroege fase van de ziekte, de therapie voor iedereen beschikbaar komt en wél wordt vergoed door de zorgverzekeraars.
Lees meer over de samenwerking tussen de zoekenhuizen Amsterdam UMC en Antonie van Leeuwenhoek via de projectpagina op deze website.