Amsterdam UMC Run 2024: Loop niet voor niks maar voor PICS
Loop jij mee met de Amsterdam UMC Run op zondag 26 mei?
De Amsterdam UMC Run is een hardloopevent met een parcours door de voor velen verrassend groene omgeving van Amsterdam Zuidoost. Je kunt je inschrijven voor 5 of 10 kilometer. De Run staat garant voor een bijzondere ervaring met de parcoursen dwars door het ziekenhuis en de vele artsen, verpleegkundigen en (ex)-patiënten die meelopen, maar daarnaast is het ook gewoon een van de leukste lopen uit de regio.
Met jouw deelname bevorder je niet alleen jouw eigen sportiviteit en gezondheid, maar kun je ook het goede doel steunen; meer geld, mogelijkheden en onderzoek voor patiënten met het Post Intensive Care Syndroom (PICS). PICS is het goede doel van de Amsterdam UMC Run.
Jij kunt je inzetten om extra aan dit goede doel bij te dragen door kennissen en vrienden te vragen jezelf of je team te sponsoren. Maak een actie aan of doneer een bijdrage om geld in te zamelen voor onderzoek naar PICS en help mee bij het verkrijgen van meer aandacht voor en financiële ondersteuning van het onderzoek naar Post Intensive Care Syndroom.
Wat is Post Intensive Care Syndroom?
Jaarlijks worden in Nederland naar schatting 80.000 patiënten op de Intensive Care opgenomen. Door verbeteringen in de medische zorg overleven steeds meer IC-patiënten. Maar veel van deze patiënten krijgen te maken met langdurige klachten als gevolg van hun IC opname, ook wel samengevat onder de term Post Intensive Care Syndroom (PICS). Naar schatting ervaart 50-70% van de IC overlevenden klachten die vallen onder de noemer PICS. Een groot deel van hen heeft problemen met fysiek functioneren en ervaren daardoor ook problemen met de vrijetijdsbesteding en werk. Ook zijn angsten, depressies en concentratiestoornissen veel voorkomende klachten. De aard van de klachten vraagt om een interdisciplinair behandeling traject, maar tot op heden krijgt minder dan de helft van de IC overlevenden de juiste behandeling na ontslag uit het ziekenhuis. Ook is er nog te weinig bekend over PICS, de richtlijnen zijn te algemeen ter preventie van PICS en de zorg is niet voldoende op maat gemaakt. Meer onderzoek is dus nodig.
Bekijk het animatiefilmpje voor meer informatie over de impact van PICS