Amsterdam UMC Run 2025
Amsterdam UMC Run
Op zondag 25 mei 2025 is het weer tijd voor het jaarlijkse hardloopfeestje van Amsterdam UMC. Loop samen met je kind de Family run van 1,2 km, trotseer de 5 km of daag jezelf uit op de 10 km. De Amsterdam UMC Run is een unieke ervaring met een parcours door de groene omgeving van Amsterdam Zuidoost, dwars door het ziekenhuis met artsen, onderzoekers, verpleegkundigen en (ex)-patiënten die meelopen. Daarnaast is het ook gewoon een van de leukste en meest gezellige lopen uit de regio. Met jouw deelname draag je niet alleen bij aan je eigen sportiviteit en gezondheid. Met alle deelnemers van de Amsterdam UMC Run willen we zoveel mogelijk geld ophalen voor het Post Intensive Care Syndroom (PICS).
IC voor iedereen
Jaarlijks worden in Nederland naar schatting 80.000 patiënten op de Intensive Care opgenomen. Iedereen kan op de IC belanden. Na een heftig verkeersongeluk, bij een zeer ernstige longontsteking, met na een zware operatie of bevalling. Of op een andere manier waarbij je zo ziek wordt dat het functioneren van vitale organen zoals longen, hart, nieren of hersenen wordt bedreigd. Door verbeteringen in de medische zorg overleven steeds meer IC-patiënten, maar ontslag van de IC of uit het ziekenhuis betekent niet direct dat je je oude leven terug hebt.
Wat is Post Intensive Care Syndroom?
Veel van deze patiënten krijgen te maken met langdurige klachten als gevolg van hun IC opname, ook wel samengevat onder de term Post Intensive Care Syndroom (PICS). Naar schatting ervaart 50-70% van de IC overlevenden klachten die vallen onder de noemer PICS. Een groot deel van hen heeft problemen met fysiek functioneren en ervaren daardoor ook problemen op het werk en tijdens het uitoefenen van hobby's. Ook zijn angsten, depressies en concentratiestoornissen veel voorkomende klachten. Niet alleen (ex)patiënten zelf krijgen ermee te maken, deze klachten hebben invloed op het hele gezin en directe naasten. Het Post Intensive Care Syndroom is nog erg onbekend in Nederland, wat het stellen van de diagnose soms moeilijk maakt. Daarnaast is PICS soms lastig te herkennen omdat de aandoening of ziekte waarvoor iemand op de IC werd opgenomen klachten kan geven die overeenkomen met PICS, zoals bijvoorbeeld vermoeidheid. Ook verschillen de ernst en de mate van PICS-klachten van persoon tot persoon. De aard van de klachten vraagt om een interdisciplinair behandeling traject, maar tot op heden krijgt minder dan de helft van de IC overlevenden de juiste behandeling na ontslag uit het ziekenhuis.
Bekijk het animatiefilmpje voor meer informatie over de impact van PICS
Maak impact met jouw run
Tijdens de Amsterdam UMC Run halen we met zijn allen geld op om onderzoek naar PICS mogelijk te maken. Een aandoening die (helaas) voor iedereen ooit relevant kan worden. Vraag je familie, vrienden, kennissen, collega's, klas en buren je te supporten in de vorm van een donatie. Maak een actie aan en geef jouw run betekenis!