De teek de baas
Steun onderzoek naar de ziekte van Lyme
In het Amsterdam UMC wordt onderzoek gedaan naar een vaccin ter voorkoming van de ziekte van Lyme, maar ook van andere overdraagbare aandoeningen door de teek. Naast de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt, kan de teek ook andere bacteriën, virussen en zelfs parasieten overbrengen die gevaarlijk zijn voor de mens. Daarom wordt vooral ook gezocht naar een vaccin tegen de teek zelf. Een dergelijk vaccin zou kunnen voorkomen dat de teek zich goed kan voeden en ziekteverwekkers kan overbrengen. Ook wordt onderzoek gedaan naar betere diagnostiek en behandeling.
Over de ziekte van Lyme
- De ziekte van Lyme begint met de beet van een teek. De teek is een piepklein beestje, dat lijkt op een spinnetje. De teek leeft in de natuur: bossen, duinen, maar ook in tuinen.
- De teek is een parasiet. Hij voedt zich met het bloed van dieren en mensen. Hij dringt in de huid met een steeksnuit en spuit speeksel naar binnen. Daarin zit een verdovende stof en, als je pech hebt, een bacterie.
- De beet van een besmette teek kan ingrijpende consequenties hebben. Wat begint als een rode kring op de huid, kan - vaak na een lange medische speurtocht - de ziekte van Lyme blijken te zijn met ernstige fysieke gevolgen zoals hartproblemen, reumatische klachten, chronische vermoeidheid en zenuwuitval of hersenbeschadiging.
- Jaarlijks zijn er in Nederland 1 à 1,5 miljoen tekenbeten. 20-25% van de teken is besmet.
- Het aantal gevallen van de ziekte van Lyme is in 20 jaar verviervoudigd; in 2017 alleen al werd de diagnose ziekte van Lyme circa 27.000 keer gesteld.
In het Amsterdam UMC is de kennis over tekenziekten vanuit verschillende specialismen gebundeld in één centrum: het Amsterdams Multidisciplinair Lyme Centrum. Dit is een expertisecentrum voor patiënten met een verdenking op teken overdraagbare aandoeningen.
Lees een interview met internist-infectioloog Joppe Hovius voor meer informatie over het onderzoek naar een vaccin. Hovius is internist-infectioloog in het Amsterdam UMC en hoogleraar Inwendige geneeskunde -met als leerstoel vector-overdraagbare infectieziekten. Ook is hij oprichter en coördinator van het Amsterdams Multidisciplinair Lyme Centrum.
Direct doneren of in actie komen?
U kunt direct een bijdrage overmaken of start zelf een actie.
Uiteraard kunt u ook altijd contact met ons opnemen voor meer informatie of om samen de mogelijkheden door te nemen in een persoonlijk gesprek.
E-mail: amcfoundation@amc.nl Tel: 020-5661776