Onderzoek naar Scanxiety

van totaal € 99.000 (0%)

Scanxiety – do YOU have it? 
Inzichten van zorgprofessionals als zij zelf als patiënt medisch beeldvorming moeten ondergaan 


Scanxiety
Scanxiety – angst vóór, tijdens en na medische beeldvorming is een belangrijk onderwerp, gezien bijna de helft van de patiënten zich angstig voelt tijdens medische beeldvorming. Dit betekent dat elk jaar meer dan 7.500.000 keer scanxiety wordt ervaren in Nederland. Met de toename van digitalisering in de zorg en de toenemende werkdruk van zorgprofessionals is er minder tijd voor persoonlijke aandacht voor de patiënt. In medische beeldvorming, waar digitalisering in hoog tempo toeneemt en de werkdruk steeds verder oploopt, is dit dagelijks merkbaar. Dit vergroot de kloof tussen efficiënte technologie en menselijke zorg, wat de angst van patiënten kan verergeren. Er is sterk behoefte om in een snel veranderende en gedigitaliseerde zorglandschap de menselijke maat te behouden. Tevens wordt empathische zorg als een van de pijlers van de future-proof zorgprofessional gezien. 

We trachten de kloof tussen zorgverlener en patiënt kleiner te maken, en zijn ervan overtuigd dat hier niet alleen patiënten bij gebaat zijn maar tegelijkertijd de werkbevlogenheid van zorgverleners toeneemt. Deze twee processen versterken elkaar waarbij een continu verbeteringsomgeving wordt gecreëerd. 


De zorgverlener als patiënt
Het doel van dit project is om de patiëntenbeleving bij medische beeldvorming te verbeteren op basis van patiëntervaring van zorgverleners in medische beeldvorming. Waarom zorgverleners? Wij geloven dat als wij zelf ervaren hoe het is om patiënt te zijn meerdere voordelen heeft: 1. Wij voelen van de eerste hand hoe kwetsbaar patiënten zijn en wat een impact scanxiety heeft 2. Door ons dubbele rol kunnen we de factoren identificeren die hier aan bijdragen 3. Wij weten welke veranderingen inpasbaar zijn in de praktijk 4. Het patiëntenperspectief motiveert ons om verbeteringen in te voeren én na te leven in ons dagelijks praktijk. 


Steun het onderzoek  
Uw steun maakt het mogelijk dat wij onderzoek doen naar de factoren die scanxiety kunnen verminderen. Ons project bestaat uit vier onderdelen:

  1. Bewustwording creëren voor scanxiety. We bouwen aan en online informatie hub (www.stopscanxiety.com) waar kennis en wetenschappelijke inzichten over scanxiety worden gedeeld. Tevens zijn wij actief in het (medisch) onderwijs om toekomstige zorgprofessionals bewust maken van scanxiety.
  2. Factoren die bijdragen aan scanxiety identificeren vanuit de ervaringen van zorgprofessionals. Met de steun van onze beroepsverenigingen (NVNG en NvVR) verzamelen we gegevens van zorgprofessionals die zelf medische beeldvorming zijn ondergaan via een landelijke anonieme vragenlijst. Hiermee identificeren we de factoren die bijdragen aan scanxiety en verzamelen we suggesties voor veranderingen. Wij zijn op zoek naar eenvoudig toepasbare maatregelen die een groot effect hebben om scanxiety te verminderen. 
  3. Op basis hiervan maatregelen die scanxiety verminderen in de praktijk introduceren. In deze fase gaan we aan de slag met de concrete maatregelen en introduceren we ze in een aantal geselecterde radiologie en nucleaire geneeskunde afdelingen. 
  4. Effect meten. In de laatste fase meten we het effect op scanxiety, op de patiëntentevredenheid en tevens op de werkbevlogenheid van medewerkers.

Als medisch specialist en geneeskundestudent zijn wij voorvechters van inclusieve gezondheidszorg, wij vinden menselijk contact net zo belangrijk is als medische excellentie. 
Tijdens het coschap radiologie en nucleaire geneeskunde van Naila raakten wij ook over scanxiety in gesprek. We willen een omgeving creëren waarin patiënten zich niet alleen gescand worden maar ook zich begrepen voelen. Samen kunnen we medische beeldvorming menselijker maken, één patiënt tegelijk. De toenemende kloof tussen technologische vooruitgang en patiëntenbeleving roept ons tot actie. 
Let’s stop scanxiety!


Judit Adam MD PhD projectleider

Nucleair geneeskundige 
Werkzaam op de afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde Amsterdam UMC

 

Naila Loudini

Geneeskundestudente
Onderzoeker op de afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde Amsterdam UMC 

Bekijk alle
26-12-2024 | 12:09
23-12-2024 | 19:20 Omdat het een prachtig initiatief is.
23-12-2024 | 16:42 Ik steun dit initiatief zodat niemand er alleen voor staat.
23-12-2024 | 16:34 Als iemand die van dichtbij heeft gezien hoe zwaar de periode van wachten op scanresultaten kan zijn voor kankerpatiënten en hun families, weet ik hoe belangrijk emotionele ondersteuning tijdens deze momenten is. Ik hoop dat mijn donatie anderen kan helpen om zich minder alleen te voelen tijdens deze uitdagende momenten.
23-12-2024 | 13:08