Oog voor een ander: voorkom blindheid bij kinderen
Stelt u zich voor dat u, of uw kind, bij de geboorte of in de jaren daarna steeds slechter gaat zien. Normaal lezen, gezichten herkennen, zelfstandig de weg vinden is onmogelijk en uiteindelijk is de kans groot dat u blind wordt. Dit is wat er gebeurt in het geval van veel erfelijke oogziekten. In Nederland worden ruim 5000 mensen, vaak al op jonge leeftijd, getroffen door deze oogziekten. Wereldwijd treffen deze oogziekten maar liefst 2,5 miljoen mensen. In Amsterdam UMC willen toponderzoekers innovatieve gentherapie behandelingen ontwikkelen om blindheid door deze erfelijke oogziekten te voorkomen. Op dit moment is er geen behandeling mogelijk. U kunt bijdragen aan dit onderzoek.
Dit type onderzoek is innovatief, experimenteel, complex en heel kostbaar. Deels kunnen deze onderzoeken worden opgezet met subsidies van de reguliere subsidieverstrekkers. Maar dit is lang niet genoeg om deze veelbelovende behandelingen door te ontwikkelen om uiteindelijk toe kunnen passen bij patiënten.
Foutje in het DNA
Bij een erfelijke oogziekte is sprake van een foutje in het DNA (een gen) dat essentieel is voor de normale werking van het oog. De onderzoekers denken dat dit defecte gen gerepareerd kan worden met ‘gentherapie’. Hierbij wordt het genetische foutje gecorrigeerd via een reparatie. Als de oogcellen al te erg beschadigd zijn dan zou het in de toekomst mogelijk kunnen worden om deze te vervangen door nieuwe cellen: zogenaamde stamcellen. Ondanks de vele experimentele ontwikkelingen op dit vlak is er nog geen behandeling voor vrijwel alle ernstige erfelijke oogziekten. Daar willen wij verandering in brengen.
Waarom in Amsterdam UMC?
In Amsterdam UMC is een wereldberoemd gen- en stamceltherapie laboratorium gehuisvest waar wordt gewerkt met de allernieuwste inzichten in gentherapie en stamcellen. In dit laboratorium is de ideale infrastructuur en kennis aanwezig om nieuwe vormen van gentherapie en stamcelbehandeling voor ernstige erfelijke oogziekten te ontwikkelen. Om de ziekten zo goed mogelijk na te bootsen worden ziektemodellen gemaakt uit gekweekte cellen van de patiënten zelf, waarop nieuwe gen- en stamcelbehandelingen worden getest. De meest veelbelovende behandelingen worden daarna verder ontwikkeld om daadwerkelijk bij patiënten toe te passen.
Prof. dr. Camiel Boon
Het onderzoek wordt uitgevoerd onder leiding van Prof. Camiel Boon. Boon is oogarts en op zijn 36e, als jongste hoogleraar oogheelkunde in de afgelopen 40 jaar, benoemd tot hoogleraar Oogheelkunde. Hij richt zich met name op de diagnose en behandeling van ziekten van het netvlies en doet onderzoek naar behandelingen voor deze ernstige oogziekten. Hij werkt hierin nauw samen met andere experts op het vlak van de ontwikkeling van deze behandelingen in Amsterdam UMC en daarbuiten.
Lees een interview met hem waarin hij meer vertelt over het onderzoek en de noodzaak hiervan.
'Wekelijks word ik tijdens mijn spreekuur geconfronteerd met de impact van een erfelijke oogziekte op kinderen en jongvolwassenen. Deze oogziekten kunnen binnen enkele jaren tot blindheid leiden. Met dit onderzoek willen wij alles op alles zetten om blindheid bij kinderen in de toekomst te voorkomen.’
Prof. dr. Camiel Boon
Steun het onderzoek
Uw steun maakt het mogelijk om gen- en stamceltherapie bij erfelijke oogziekten te ontwikkelen. Dit onderzoek is belangrijk voor kinderen en jongvolwassenen die worden getroffen door blind makende erfelijke oogziekten. Maar ook ouderen met oogziekten hebben baat bij deze nieuwe inzichten. Deze inzichten kunnen zelfs impact hebben op betere en nieuwe behandelingen voor andere ziekten.
Direct doneren of in actie komen?
Maak direct een bijdrage over of start zelf een actie.
Direct doneren of in actie komen?
Maak direct een bijdrage over of start zelf een actie.
Direct overmaken
Liever niet via deze website doneren? Maak dan een donatie rechtstreeks over op:
IBAN NL11ABNA0488498570
T.n.v. Stichting AMC Foundation
O.v.v. ‘OOG’
Wij bevestigen graag dat wij uw donatie hebben ontvangen. Stuur daarom uw adresgegevens en naam naar amcfoundation@amsterdamumc.nl
Periodiek schenken
Jaarlijks een bedrag schenken? Dan is een periodieke schenking mogelijk interessant. Met een periodieke schenkingsovereenkomst is er maximaal belastingvoordeel. Bij deze manier van geven is het giftbedrag volledig aftrekbaar voor de belasting (in Nederland). Hiervoor geldt geen minimaal of maximaal aftrekbaar bedrag.
Vermogensfonds, stichting of bedrijf
Uiteraard is het mogelijk om namens een organisatie direct te doneren via bovenstaand rekeningnummer. Vragen of benieuwd of de doelstellingen van het bedrijf aansluiten bij het onderzoek dat wordt gefinancierd vanuit het fonds? Neem vooral contact met ons op. Wij denken graag met u mee.
Vragen over een periodieke schenking, geven via een organisatie of andere vragen? Neem contact met ons op om samen de mogelijkheden door te nemen.
E-mail: amcfoundation@amsterdamumc.nl Tel: 020-56 61776